Enterprise Service Bus

Met een Enterprise Service Bus (ESB) wordt integratie tussen meerdere applicaties gerealiseerd. Datacon gebruikt voor applicatie-integratie Dell Boomi en het MuleSoft Anypoint Platform.
Een ESB ondersteunt enterprise applicatie integratie (EAI) door het uitwisselen en transformeren van berichten tussen applicaties. De ESB zorgt voor de juiste routering van berichten en gebruikt diverse standaardprotocollen, waardoor het onafhankelijk functioneert van de onderliggende bronsystemen, technieken en technologieën.

Een ESB regelt standaard monitoring, auditing, het loggen, etc. van de uitgewisselde berichten en garandeert hiermee de juiste uitwisseling van informatie tussen applicaties. Daarnaast zijn de berichten beveiligd door encryptie en maakt een ESB gebruik van enterprise level security.

Het is mogelijk om een ESB binnen uw eigen infrastructuur te hosten, maar u kunt het tevens als dienst afnemen uit de cloud. De voordelen van een ESB:
  • Verlaging van kosten. De kosten voor integratie met een ESB zijn aanzienlijk lager dan traditionele maatwerkintegratie. Bij maatwerkintegratie zijn meestal productspecialisten en/of consultants benodigd, terwijl dit door het gebruik van standaardconnectoren niet meer nodig is.
  • Korte time-to-market. Door het gebruik van een ESB wordt integratie vereenvoudigd, waarbij de time-to-market gereduceerd wordt ten opzichte van traditionele maatwerkintegratie.
  • Schaalbaarheid. Traditionele maatwerkinterfaces zijn vaak niet ingericht op schaalbaarheid. Als de business groeit, zorgt dit voor performance problemen, benodigde complexe en tijdrovende codewijzigingen, etc. Een ESB lost dit probleem op.